Z zebranych kilku tysięcy receptur starannie wyselekcjonowano te najlepsze. W efekcie pracy powstało niniejsze kompendium wiedzy kulinarnej liczące 2500 przepisów, które pogrupowano w 30 rozdziałach. Znalazły się tu receptury na potrawy proste, wyszukane i wykwintne, receptury tradycyjne, bazujące na zdrowej, ekologicznej żywności, jak i przepisy nowsze, z użyciem składników przetworzonych, które tworzą obecny repertuar kulinarny naszych domów.
Prezentowana w książce kolekcja przepisów jest ewidentnym dowodem na to, że obecnie nigdzie w Polsce nie ma regionalnie czysto jednorodnej tradycji kulinarnej. Elementy różnych tradycji są ze sobą w większości naszych domów tak głęboko przemieszane i zespolone, że tworzą nową, niezwykle ciekawą jakość sztuki kulinarnej. Dowodem na to ubogacenie może być choćby fakt, iż wiele znakomitych przepisów na potrawy typowo śląskie na Opolszczyźnie uzyskano od osób nieśląskiego pochodzenia i odwrotnie – wiele świetnych przepisów na potrawy typowo kresowe czy centralnopolskie uzyskano od Ślązaków. Nie są to w wielu przypadkach oryginalne przepisy odautorskie (sporo z nich pochodzi bez wątpienia z różnych przewodników kulinarnych), ale wszystkie zostały wypróbowane w praktyce domowej i przekazane przez konkretne osoby – figurujące w niniejszym zbiorze jako polecający.
Książka kucharska pt. „Smaki polskie i opolskie”, wydana w formacie A4, licząca ok. 800 stronic, szyta i w twardej gustownej oprawie, zawierająca aż 2500 (!) przepisów na przysmaki kuchni domowej, wypróbowanych i polecanych przez konkretnych mieszkańców Opolszczyzny i innych regionów, może być interesującą wizytówką kulinarną tak Opolszczyzny, jak i naszego kraju, bo eksponuje prawdziwe skarby naszego dziedzictwa kulinarnego.
ZAPRASZAMY NA PROMOCJĘ KSIĄŻKI 18 LISTOPADA o godz. 17:30
Podczas spotkania będzie można dokonać zakupu publikacji w cenie 65 zł.